6 Mayıs 2015 Çarşamba



LALELER ANLAMLARI

Kelime olarak ele alındığında Arapça "Allah" lafzına ait harfleri taşıyan "Lale", tasavvufta Allah'ın birliğini temsil ediyor. Harfi manası da Osmanlı bayrak ve sancağının sembolü olan hilale de ulaşıyor.
 
Türkler’in en fazla sevdiği çiçeklerden biri olan 'Lale', sadece yetiştirilmekle kalmamış, mimariden, edebiyata, çiniden, kumaşa kadar birçok ürün, lale desenleriyle bezenmiş. 

Lale bahçeleri anlamına gelen "Lalezarlar", saray ve konakların en itinalı ve en gözde yerleri olurken, lale için yazılan şiir ve nesirler "Lalename" denilen risalelerde toplanarak, Türk Edebiyatı'nda da pek çok yönüyle işlenmiş. 

12.yüzyıllardan itibaren Anadolu’da yapılan mimari eserlerde ve ebru, çini, hat gibi el sanatlarında süsleme motifi olarak değişik renklerde ve yoğun olarak kullanmaya başlanan Lale, Osmanlı Döneminde gerek şekil gerekse anlamı sebebiyle özel ilgi görmüş...

Rengi ve şekli açısından sevgilinin yüzüne, yanağına, dudağına benzetilen 'Lale', yine rengi dolayısıyla aşığın yanağına ve içindeki tomurcuklarıyla da aşığın gönlündeki yaralara teşbih ediliyor. 
 
Renk ve şekil olarak ise daha ziyade kadeh, şarap, kan, taç, sümbül gibi kavramlarla beraber anılıyor.
 

Lalenin içi kömür gibi... Ancak dıştan görünmez. Dışı ise içinin tam tersine parlak, canlı ve ruha sükunet verici bir görünüme sahip... Tasavvufta onun bu hali, bağrı yanık bir dervişin, tebessüm eden nur haleli yüzüne benzetiliyor. 

Anadolu'da laleyi şiirlerinde kullanan ilk şair de, ünlü düşünür Mevlânâ olur ve 1200'lü yılların ortalarında: "Ey lale, gel de şen yanağımdan renk al" demiş, sonrasında da laleye şiirlerinde sıklıkla yer veren şairlerden olmuş...


4 Mayıs 2015 Pazartesi

                                               KARANFİL VE ANLAMLARI

BEYAZ KARANFİL

 Beyaz renk saflığın ve temizliğin simgesi durumundadır. Beyaz karanfil'de "temizlik ve saflık" anlamına gelmektedir. Dostluk ve arkadaşlığın temiz yüzünü göstermektedir. Bu tarz dostluk ve arkadaşlıklarda karanfiller gönderilir. Bazı ülkelerde ve illerde gelin arabası süslemesinde beyaz karanfil kullanılmasının amacı ise "temiz ve saf güzelliklere açık" bir aile kurulmasını temenni anlamına geldiği niteliğinde kullanılmaktadır. 

 

KIRMIZI KARANFİL

Bulunduğu ortama göre anlamı sürekli değişmektedir. Kırmızı Karanfil, "sevgi ve kalbimi kırdın" anlamına da gelmektedir. Kırmızı karanfilin çokluğu iki anlamın bütünlüğünü de bir araya getirmektedir. Biliyorsunuz cenaze çelenklerde kırmızı karanfilin çok olması ise, "seni çok seviyorum ama bu dünyadan gitmeyle kalbimi çok kırdın. Şimdi çok mutsuzum" anlamına geldiği de ifade edilmektedir. Sevgililerin birbirlerine açık kırmızı renkli karanfil vermeleri "karşısındaki kişiyi çok sevdiği" anlamına gelmektedir. Koyu karanfil verirse, "bir nedenden dolayı kalbinin kırıldığı" anlamını geldiği ve çiçeği verdiği kişinin bu sevgiyi kazanması için gayret göstermesi gerektiğini belirtir. 



SARI KARANFİL

 Hüzün, üzüntü ve beklentilerinin karşılığını alamama veya yanlış tanınma anlamına gelir. Sevdiği birisinin kendisini terk etmesi veya en yakın arkadaşından beklenmedik büyük darbe yediğinde bu kişiye gönderilen karanfil buketi veya destesi "beni hayal kırıklığına uğrattın" anlamına gelmektedir. Çiçeği alan kişi yanlış yapmışsa yanlışlığının farkına varır. Şayet kendince doğru yaptığına inanırsa o zamanda karşısındaki kişinin hüzünlü veya üzüntülü olduğunu öğrenmiş olur.

      


PEMBE KARANFİL 

Karanfil dünyada olduğu gibi Türkiye'de de farklı anlamlar taşımaktadır. Pembe karanfil aslında duyguların en içtenliğini anlatmaktadır. Bir başka anlam taşıyan çiçeğin yanında veya içerisinde pembe karanfil yer alırsa o çiçeğin sevgi ve içten olduğunu anlatır. Şayet ayrılmış iseniz ve başka birisiyle birlikteyseniz dost kalmak gerektiğini anlatmak istiyorsanız pembe karanfil, "seni unutmayacağım" anlamına gelmektedir
    illustration with carnations isolated on white background         three purple carnations on a pink background




                           Bright floral texture

                        ORKİDELER VE ANLAMLARI

Eski yunan da bereketi ve erkekliği temsil eden orkidenin cinsiyeti belirlemede rol oynadığı düşünülüyordu. Büyük orkide yumrularını yiyen erkeğin erkek çocuğu, küçük yumrular yiyen kadının kız çocuğunun olacağına inanılıyordu. Çin de masumiyeti ve saflığı, Aztekler de güç ve kuvveti simgeleyen orkide orta çağ Avrupasının da yalnızca soyluların yetiştirdiği aristokrat çiçeklerdi. 

Ülkeden ülkeye zaman dan zamana orkide farklı anlamlar taşısa da bugüne kadar biriktirdiği ünüyle hemen hemen tüm ülkeler de ortak bir mesaj veriyor. Sevgililer için orkide çiçeğinin anlamı güç, şehvet, zerafet, lüks ve sevgi anlamına geliyor. Anneler için saflığı bilgeliği, yakınlar için ne kadar değerli olduklarının göstergesi


Orkide çiçeğinin rengi en az kendisi kadar özel anlamlar içeriyor. Pembe orkide sevgiyi, beyaz orkide saflığı, mutluluğu ve aşkı, sarı orkide dostluğu ve bilgeliği temsil ediyor. Genel de evlenme tekliflerin de ve düğün buketlerin de kullanılan beyaz orkideler gelecek için vaat anlamı taşıyor.

 


3 Mayıs 2015 Pazar

           777 - Papatya Gifleri, Papatyalı Gifler, Çiçek Gifleri  PAPATYALAR VE ANLAMLARI  777 - Papatya Gifleri, Papatyalı Gifler, Çiçek Gifleri



 Papatya narin mi narin beyaz yapraklarıyla hem sadeliğin hemde asaletin bir göstergesidir. Papatyalar aslında öyle ahım şahım kokulu çiçekler değildirler ancak görünüşleri itibariyle oldukça sevilirler. Yaylalarda minik sevimli papatyaları mayısla ağustos ayı arasında görebiliriz. Koparıldıklarında hemen solan bu çiçekleri hemen suya koymanız gerekmektedir. Papatyalar aslında bir sevgi temsilcisidir. 

Çiçeklerin dilinde ise Papatya;Papatya Temiz bir kalbin simgesidir. 


              18 - Papatya Gifleri, Papatyalı Gifler, Çiçek Gifleri                   

                                 
                                  

2 Mayıs 2015 Cumartesi

GÜLLER

                                       

 Bazı çiçekler sevgiyi anlatırken, bazısı kırgınlığı ve öfkeyi gösterir. Bazı çiçekler, bağlılığı ve saflığı simgelerken, bazı çiçekler, ayrılığı ve hüznü gösterir. Sevdiklerinize ya da sevgilinizi duyduğunuz kocaman sevgiyi, aşkı, hüznü, hayal kırıklığını, beğenilerinizi, tutkunuzu ve özrünüzü en güzel çiçeklerle gösterebilirsiniz.

                                 Beyaz Gülün Anlamı


Saflık, Sır, Masumiyet, Saygı, Değerlilik

Beyaz en eski gül çeşitlerinden biridir ve hem eski hem de modern medeniyetlerin en favori çiçeklerinden olmuştur. Beyaz güller saflığı ve masumiyeti sembolizm ederler. Gelinler geleneksel olarak beyazlara bürünürler. Beyaz gül masumiyetin, sadakatin ve saflığın mükemmel bir amblemidir

                   Layık Olma,Sır Saklama,Özgürlük,Masumiyet, Saflık,Temizlik,Gizlilik, Saygı,Alçakgönüllülük,Korku           


                                            

                                          Kırmızı Gülün Anlamı


Aşk, Saygı, Cesaret, Tutku, Takdir, Tebrik

Kırmızı güller akla hemen tutkuyu ve gerçek aşkı getirir. Tek bir kırmızı gül “seni seviyorum” imzası taşır. Çiçeklerin dili ortaya çıktıktan sonra tarih boyunca ilk anlamı hep aşk olmuştur.

Kırmızı güller ayrıca cesaret ve tebrik mesajı da iletebilir. Tarihteki ilk at yarışlarının ismi “Güllerin Koşusuydu ve kazanana kırmızı güllerden oluşmuş bir buket verilirdi.
                                         
       gulun_faydalari            


                                    Pembe Güllerin Anlamı       

Mutluluk, İncelik, Romans, İmrenme, Tatlılık, Teşekkür 

Açıktan koyuya kadar geniş bir yelpazesi olan pembe güller neşe, mutluluk, minnettarlık ve imrenme anlamlarına gelebilir.En solgun pembe nezaketin, neşenin ve inceliğin işaretidir. Laser ve Diplomat gibi koyu pembe güller bir başkasının hayatınıza dahil olmasından dolayı ne kadar mutlu olduğunuzu göstermek için mükemmel bir seçimdir.

       Pembe Gül                   

                                    Sarı Güllerin Anlamı
                                            
 Arkadaşlık, Önemseme, Hoş Geldin, Neşe 

Alman Kültüründe bu güzel sarı güller ihanetin ve ölen aşkın sembolüdür ama daha geleneksel olarak arkadaşlığın ve mutluluğun simgesidir.

                                  


                            Turuncu Güllerin Anlamları

Arzu, Heves, Gurur


Turuncu güller coşkundur, şendir ve verilen kişiye büyülenmeyi ifade eder. Kırmızı gül tutkuyu, sarı gül arkadaşlığı sembolizm ederken, turuncu güller de genelde bu ikisinin arası bir duyguyu işaret eder.

                                      

                           Siyah Güllerin Anlamı

İlişkinin Sonu

Siyah güller var olmasa da koyu kırmızı güller siyah gibi görünebilir. Birine siyah gül vermek bir ilişkinin veya fikrin öldüğü anlamına gelir. Bununla birlikte bazıları siyah gülün yeniden doğuşu ve yeni bir başlangıcı sembolizm ettiğini söylemekte.